Akin kirjat ovat löytäneet yleisönsä

Kirjailijan ura on ollut Linnanahteen ammatil­linen unelma jo teinivuosista.

Kaikki lähti liikkeelle yhteisestä työ­projektista. Linnanahde ei tuntenut jää­kiekkoilija Jere Karalahtea ennestään, mutta kaksikolla klikkasi ja jossakin vaiheessa kahvipyötä­keskusteluihin nousi elämäkerta­projekti. Karalahti päätti luottaa Linnanahteeseen, vaikkei mies ollut kirjoittanut aiemmin yhtäkään kirjaa. Käsillä oli samaan aikaan iso mahdollisuus ja iso riski.

Linnanahteen esikoisteos, jääkiekkoilija Jere Karalahden elämäkerta Jere ilmestyi kirjakauppojen hyllyihin syksyllä 2017. Teos saavutti huikean suosion, sillä Jere oli vuoden 2017 kuunnelluin äänikirja ja myydyin tietokirja. Linnanahde saavutti esikois­kirjailijana menestyksen, jonka vain harva kokee.

"Olen hemmetin ylpeä ensimmäisestä kirjastani. Teokseen kohdistui iso odotusarvo, koska Jere Karalahti on todella tunnettu nimi. Pitää muistaa, ettei mikään kirja myy pelkällä nimellä."

Kolme kiinnostavaa ja erilaista elämäntarinaa

Linnanahteen esikois­teoksen menestyttyä puhelin alkoi soida ja tarjouksia sateli. Seuraava sopiva kirjaprojekti antoi kuitenkin odottaa itseään.

     

Linnanahde kuvailee olevansa kirjailijana vaativa. Hän haluaa täydet vapaudet ja kirjoittaa ilman rajoja. Jeren ilmestymisen jälkeen mies sai lukuisia hyviäkin kirjatarjouksia, mutta palaset eivät loksahtaneet kohdilleen.

Sitten tuli puhelinsoitto yllättävältä taholta: "Kiinnostaisiko ex-rikollispomo Keijo Vilhusen tarina?". Linnanahde oli viisi sekuntia hiljaa ja totesi, että kiinnostaahan se. Matka jatkui Jokelan vankilaan. Kun Vilhunen hyväksyi Linnanahteen vaatimuksen saada käsitellä miehen tarinaa kriittisesti, seuraavan menestysteoksen perustukset oli valettu. Vilhusen värikäs tarina julkaistiin vuonna 2022 ja se oli vuoden 16. myydyin kirja, sekä 3. myydyin tieokirja.

Linnanahteen kolmas kirja, Niko Ranta-aho ilmestyi syyskuussa 2023. Kriittisestä otteestaan kiitelty kirja oli lokakuussa 2023 myydyin tietokirja Suomessa. 

 

"Näkökulma ratkaisee"

"Kirjan kirjoittaminen on hemmetin hyvää vastapainoa hektisyydelle. Kirja­projektissa naputan 1,5 vuotta kotona kalsarit jalassa, mutta samalla siihen liittyy valtavasti tiedon­hankintaa ja ihmisten tapaamista. Lopulta homma on kuitenkin yksinäistä puurtamista, jonka maali on jossakin. Rakastan kirjoittamista, koska siihen liittyy hirvit­tävä määrä valintoja, kaikki on omissa käsissä. On kiehtovaa tehdä jatkuvaa pohdintaa itsensä kanssa."

"Toimittajana minulle on tärkeää, että myös yhteiskunnan ja ihmisyyden pimeimpiä puolia voi käsitellä. Vierastan ajatusta, että jostakin aihepiiristä tai henkilöstä ei saisi kirjoittaa. Kysymys on siitä, mistä näkökulmasta kirjoittaa. Pidän itsestään selvää, että rikollisuuteen pitää suhtautua kriittisesti."

Aki Linnanahde, kirjailija

Ota yhteyttä »

"Rakastan kirjoittamista"

Ota yhteyttä »